21 . 10 . 2018
пошук робіт:         
 

Дипломна робота, курсова робота, виконання робіт.

Товарознавча характеристика асортименту та споживчих властивостей майонезу



№ роботи: 2145
розділ: Комерційна діяльність
тип: Курсова робота
об'єм: 40
винагорода автору: 200 грн

Зміст:

ВСТУП
РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТУ МАЙОНЕЗУ
1.1 Моніторинг виробництва, торгівлі і споживання майонезу
1.2 Характеристика споживчих властивостей, хімічний склад майонезу
1.3 Вплив операцій виробництва на споживчі властивості майонезу
1.4 Класифікація і асортимент майонезу
1.5 Вимоги до якості за стандартом, дефекти, пакування маркування
РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ АСОРТИМЕНТУ МАЙОНЕЗУ НА МАТЕРІАЛАХ СУПЕРМАРКЕТУ «NOVUS»
2.1 Характеристика асортименту майонезу у супермаркеті
2.2 Сенсорний аналіз та балова оцінка якості зразків майонезу
ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ДОДАТКИ


ВСТУП

Майонез – наймасовіший у вживанні готовий соус: 91% сімей регулярно включають його у свій раціон. У концепції політики в області здорового харчування, пріоритетним напрямком є ліквідація дефіциту в харчуванні населення мікронутрієнтів, а спеціалізовані харчові продукти та біологічно активні добавки до їжі віднесені до найважливіших інструментів оптимізації харчування і здоровя населення.
У звязку з цим виникає необхідність створення продуктів харчування функціонального призначення, збалансованих за основними нутрієнтами і які користуються повсякденним попитом.
В Україні досить гостро стоїть проблема підвищення якості продуктів харчування під час їх переробки та зберігання. Одним з найбільш важливих показників якості продукції є її стійкість (ступінь збереження) під час зберігання. Саме за цим показником вітчизняна продукція найчастіше поступається імпортній.
Особливо це стосується продукції, яка містить жири – речовини, які здатні швидко окислюватися. Серед масложирової продукції майонези займають одне з провідних місць і користуються великою популярністю у населення всіх країн світу. Це повязано з їх високими споживчими властивостями і рентабельністю виробництва. Саме тому товарознавча характеристика асортименту та споживчих властивостей майонезу є актуальною на сьогоднішній день.
Мета роботи – вивчення товарознавчої характеристики асортименту та споживчих властивостей майонезу.
Завдання роботи:
провести моніторинг виробництва, торгівлі і споживання майонезу;
навести характеристику споживчих властивостей, хімічний склад майонезу;
встановити вплив операцій виробництва на споживчі властивості майонезу;
вивчити класифікацію і асортимент майонезу;
дослідити вимоги до якості за стандартом, дефекти, пакування маркування;
дослідити характеристику асортименту майонезу у супермаркеті «NOVUS»;
провести сенсорний аналіз та балова оцінка якості зразків майонезу;
- узагальнити матеріал та зробити висновки.
Обєкт дослідження – сучасний асортимента майонезу.
Предмет дослідження – товарознавча характеристика асортименту та споживчих властивостей майонезу.
Інформаціна база роботи – дані щодо асортименту майонезу у супермаркеті «NOVUS».


ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Отже, відповідно до мети та поставлених завдань в роботі зроблено наступні висновки.
1. Встанеовлено, що майонезний ринок вважається досить гнучким і рухливим. За даними операторів ринку, традиційно продажі майонезу збільшуються напередодні свят: восени і взимку краще "йдуть" високожирні марки, а навесні і влітку – зі зниженим вмістом жирів. Середня рентабельність виробництва білих соусів становить 5 – 8%. У цілому, за словами експертів, вітчизняний ринок даної продукції на межі перенасичення. Аналітики відзначають, що в даний час майонезу в Україні надто багато. Сьогодні налічується близько 140 виробників цієї продукції, що свідчить про неструктурованість ринку.
2. Споживчі властивості товару - це властивості, які обумовлюють його корисність в процесі експлуатації і споживанні. Номенклатура споживчих властивостей і їх показників визначається особливостями і призначенням товару.
3. Майонези представляють собою дрібнодисперсну сметаноподібну емульсію типу «масло у воді», приготовану з рафінованих дезодорованих рослинних масел з додаванням емульгаторів, стабілізаторів, смакових добавок і прянощів, дозволених органами державного санітарно-епідеміологічного нагляду.
4. Згідно ДСТУ 4487:2005 майонези поділяються на групи:
- столові майонези;
- бутербродні майонези;
- десертні майонези.
5. Якість майонезі регламентується Державним стандартом України на «Майонези. Загальні технічні умови» ДСТУ 4487:2005
Майонези виробляють відповідно до вимог цього стандарту згідно з технологічним регламентом або технологічною інструкцією, за рецептурою і технічним описом для майонезів конкретних назв, затвердженими у встановленому порядку та з додержанням санітарних правил для підприємств, що виготовляють майонезну продукцію.
6. Сьогодні магазини NOVUS працюють в Києві і Київській області, Миколаєві, Черкасах, Рівному та Рівненській області, Тернополі та Житомирській області.
7. Всього в асортименті магазину присутні 23 найменування майонезу. Основні виробники:
ТМ "Щедро" – АОЗТ "Харьківський жировий комбінат"/ м. Харьков
ТМ "Олком" – ОАО "Києвський маргариновий завод"/ м. Киев
ТМ "Чумак" – ЗАО "Чумак"/ м. Каховка, Херсонська обл
ТМ "Holiday" – ПВКФ "Пані Кристина"/ м. Херсон
ТМ "Добрий кухар" – АТ "Славолія"/ м. Харків
8. Нами було проведено товарознавчу експертизу майонезі за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Проводячи дегустацію майонезів згідно ДСТУ 4487:2005 «Майонези. Загальні технічні умови» оцінювали наступні показники – зовнішній вигляд, консистенція, колір, смак та запах. Колір усіх досліджуваних зразків відповідав вимогам нормативного документу. Зовнішній вигляд і консистенція зразків №1, №2, №3, №4, №5 – однорідна маса сметано подібною консистенції. Смак і запах зразків №2, №3, №4 та №5 не відповідає вимогам ДСТУ 4487:2005 «Майонези. Загальні технічні умови».
9. Для вдосконалення якості майонезі пропонується виробникам на упаковці більш детально подавати інформацію щодо його складу.
   
Список літератури

 

 

© DIPLOMSERVIS.com.ua 2009-2016.